Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA
Dr. Ruszin-Szendi Romulusz

altábornagy, a hadtudományok doktora, a Magyar Honvédség volt parancsnoka

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz a katonai főiskolát Szentendrén kitüntetéssel, főhadnagyként végezte, tüzértiszti és földmérő mérnöki diplomát szerezve. Az Amerikai Egyesült Államok hadseregének szárazföldi akadémiáján stratégiai tudományok mestere diplomát és felső-vezetői katonai végzettséget szerzett. Emellett elvégezte az amerikai Különleges Műveleti Egyetem speciális tanfolyamait.

Megalkotója volt zászlóalj törzsfőnökként, parancsnokhelyettesként és megbízott parancsnokként Szolnokon a Magyar Honvédségben újonnan felépített különleges műveleti képességnek. Parancsnoka volt az egyetlen légimobil-légiroham alakulatnak és Magyarország legnagyobb szárazföldi alakulatának.

Sikerekben gazdag, mozgalmas pályafutása csúcsán a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára lett, végül pedig a Magyar Honvédség Vezérkarának főnökévé nevezték ki. Ezzel ő lett a Magyar Honvédség legfiatalabb parancsnoka.

Szolgált Irakban, ahol egy iraki zászlóaljat kellett mentorálnia egy különleges műveleti csoporttal, és Afganisztánban is, ahol a Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnokaként a tartományban állomásozó NATO-erők feladatainak összehangolásáért volt felelős. A honvédség parancsokaként 2022-ben végigjárta az ukrán frontszakaszt, hogy a tapasztalatokat beépíthesse a magyar hadsereg kiképzésébe.

Kutatóként Pro Sciencia Aranyéremben és Korponay-díjban részesült. A Miskolci Egyetem díszpolgára, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára, Debrecen Város Pro Urbe díjasa.

Szabadidejében szívesen sportol, szenvedélye az ejtőernyőzés. Az Európa-, Világkupa- és világbajnok ejtőernyős célbaugró katonai válogatott egyesületének elnöke is volt 2024-ig.